top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Skånska investerare skapar Sveriges största golvföretagFör två år sedan köpte det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners (SCP) de båda Malmöbaserade golventreprenörerna Golv och Kakel och Lundströms Golv. Sedan dess har SCP köpt ytterligare tolv golvläggare, som fusionerats till ett enda företag, Golventreprenad Gruppen. Nu planerar SCP ytterligare förvärv och överväger att börsnotera sitt konsoliderade golvföretag.

Jesper Jelmteg, Partner SCP

– När vi köpte de båda golventreprenörerna i Malmö visade det sig att de hade kompisar, så det ynglade snabbt av sig flera som ville bli del av en större helhet. Egentligen ska vi inte vara en konsolideringskanal, men uppenbarligen hade någon missat att konsolidera den här branschen så vi tog möjligheten, säger Jesper Jelmteg, som är partner i Small Cap Partners.

Därmed bröt SCP även mot sin princip att hålla sig i Skåne, eller åtminstone södra Sverige. De sex senaste förvärven, som slutfördes i november, har varit i Borås, Ljungby, Värnamo, Norrköping samt två i Västerås. Totalt har Golventreprenad Gruppen nu en årsomsättning på cirka 900 miljoner kronor och 500 anställda. Och fler förvärv är på väg, säger Jesper Jelmteg.

Thomas Wiklund, Partner SCP

– Vi har skapat det största företaget i branschen och kommer fortsätta att förvärva bolag in i Golventreprenad Gruppen under 2022. Huvudspåret är att ta bolaget till börsen i slutet av året eller under 2023, säger han.Under de senaste två åren har SCP inte bara upptäckt att golventreprenörer är en bransch som inte konsoliderats tidigare – den visade sig också stå emot konjunktureffekterna av coronapandemin.
– När vi tittat på andra byggbolag så har vi haft en viss skepsis kring lönsamhet och risken för att de är för konjunkturberoende. Men de här företagen tyckte vi var intressanta eftersom de hade en lång historik av jämn lönsamhet och bra kassaflöden. Branschen lever både på nyproduktion och på renoveringar och golvläggningar som måste bytas, säger SCP:s partner och medgrundare Thomas Wiklund.

SCP består förutom Jesper Jelmteg och Thomas Wiklund av medgrundaren Per Nilsson, Beijer Refs förre VD Per Bertland, Blinkfyrars tidigare vd Jonas Forsvall och entreprenören Mikael Jonson. SCPs bolag har som affärsidé att investera i små och medelstora skånska bolag där ett generationsskifte är på väg. Investerarkollektivet planerar att starta sin femte fond under nästa år, investeringarna i golvbolagen har skett i Small Cap Partners III och IV


*Artikel från Rapidus, en högkvalitativ nyhetsbyrå som bevakar de starka tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Innehållet är snabba kortfattade e-postnyheter av helt exklusiv karaktär, alltså information som inte förekommit i andra etablerade medier.

229 visningar0 kommentarer

Коментарі


bottom of page