top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Fem snabba frågor med Irena Färemo, VD på OPO

Uppdaterat: 5 apr. 2022


Irena Färemo är ekonom och har jobbat på olika tjänstebolag innan hon började sin resa på OPO. Irena drivs av att känna till hela affärsverksamheten och älskar att vara problemlösaren. Irena började på OPO som ekonomichef och personalansvarig. 2013 fick hon frågan om att ta över som VD och såg det som ett roligt sätt att fortsätta utvecklas. Idag är Irena även delägare i OPO.


1. Vad är OPOs historia och affärsidé?

"OPO startades 1996 av två säljare inom optikbranschen som fick förfrågan om mer prisvärda paket bågar. Eftersom dessa då inte fanns på marknaden så fick de idén att lyssna på marknaden och utveckla produkterna. De två säljarna, Ola och Peo, skapade då Ola & Peo Agenturer. Ola köptes ut redan år 2000 men var kvar i bolaget som säljare fram till sin pension 2019. Peo är idag med i OPOs styrelse."

"Idag är affärsidén att vara optikerns bästa partner, sälja bra produkter som marknaden efterfrågar, kvalitet till bra priser och säljbara produkter inom sin tydliga målgrupp för varje varumärke."
2. Hur var din upplevelse som VD när SCP gick in som delägare i OPO?
"När SCP gick in som delägare kände jag en trygghet som VD att ha en styrelse som verkligen ville bolagets och mitt bästa. Vi gavs de bästa förutsättningarna för att fortsätta den resa vi startat och jag fick också ett mycket erfaret bollplank för att testa nya idéer. Många av deras tankar gjorde så att vi vågade satsa, speciellt i pandemin."

"Eftersom jag även fick möjligheten att gå in som delägare så känns det som man jobbar för sig själv och jag gläds extra mycket åt resultaten. Man får vara med på resan på ett annat sätt och känner att man kan bidra i ett ägarperspektiv också."3. Hur har OPOs resa sett ut tillsammans med Small Cap Partners (SCP)?

"OPO och jag började jobba mer strategiskt och det gavs utrymme för mig att sätta mål och visioner som jag nu implementerat i bolaget och verksamheten. "

"Eftersom SCP även finns i Skåne så känner hela bolaget att de verkligen har varit närvarande som ägare. Alla anställda har lärt känna styrelsen och har sett att de även är människor som vill se alla som ligger bakom bolaget. Det är inte ovanligt att SCP kommer förbi kontoret för att säga hej, vilket gör att alla känner sig sedda."

"Styrelsen ska inte vara något stort och läskigt som man bara hör talas om, utan de har alltid varit synliga och närvarande på ett positivt sätt. Det har hjälpt mig på min resa att ta styrelsebeslut ner i organisationen på ett tydligt och bra sätt."


4. Vad var viktigast för er när ni blev en del av SCPs portfölj?
"Viktigast för oss var att SCP inte lade sig i den dagliga verksamheten utan hjälpte till utifrån styrelseperspektivet. De lät oss som team driva vårt företag enligt vår plan men samtidigt fanns de alltid där som ett bollplank."

"De tog sig tid att förstå vår bransch och kunde därmed verkligen bidra med rätt kunskap och expertis. Jag känner att de alltid varit med på resan eftersom då de även har varit med i alla beslut."

5. Vad är era mål för framtiden och för att fortsätta utvecklas?

"Vårt största mål att vi skall nå en omsättning på 100 miljoner kronor år 2026, vilket är en dubblering mot 2020. Jag vet att OPO kan nå detta med rätt affärsbeslut och tillsammans med det fantastiska och engagerade teamet vi har. Vi skall fortsätta vara den bästa partnern för våra kunder och samarbetspartners, samt göra lönsamma affärer. Vi har fått många nya kunder under pandemin och jag vet att vår styrka är närvaro i form av säljare, kundtjänst, snabba leveranser och att vi får aldrig bli nöjda utan ska alltid fortsätta utmana oss själva för att hela tiden blir bättre.”

129 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page