top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Fem snabba frågor med Thomas Wiklund

Uppdaterat: 10 mars 2022


Per Nilsson och Thomas Wiklund, grundare av Small Cap Partners.


Thomas Wiklund är medgrundare och partner på Small Cap Partners (SCP) sedan 2007. Sedan slutet av 1980-talet har Thomas arbetat med bolagsstyrning av mindre och medelstora företag som VD eller utifrån ett styrelseperspektiv. Genom åren har han byggt upp en gedigen transaktionskunskap genom b.la. försäljningen av Malmö Aviation, Crafoord Auktioner, Blinkfyrar mfl.


Thomas är även ägare av investmentbolaget AB Dendera Holding, som har 30 års erfarenhet av företagsutveckling, med ett starkt fokus på framåtskridande, samhällsrelevans och utveckling i de företag som Dendera väljer att vara en del av.


1. När och hur beslutade ni att grunda Small Cap Partners?


"Under 2004/2005 var jag i kontakt med Per Nilsson, som hade tidigare erfarenhet av en liknande fond i Holland som fokuserade på små lönsamma bolag och stod inför ett generationsskifte. Så började idén av Small Cap Partners (SCP)."

"Vi kunde se att det fanns väldigt många småföretag i Sverige som var framgångsrika men som samtidigt behövde en förändring. Detta ledde till att vi skapade en tydlig nisch för SCP, vilket var viktigt för att undvika konkurrens. Startskottet för SCP blev officiellt 2007 när vi förvärvade Blinkfyrar, där Jonas Forsvall blev VD."

2. När började ditt intresse växa för bolagsstyrning och investeringar?

"Jag har haft ett intresse för bolagsstyrning och investeringar sedan 2:an på gymnasiet då jag och mina klasskamrater skapade TAPP-invest där vi köpte aktier som blev framgångsrika. Sedan har vi alltid haft företagande i familjen, vilket ledde mig till olika erfarenheter av företag såsom flygindustri med Malmö Aviation, Nämndemansgården och ett företag som sysslade med diamantprospektering i Västafrika. Detta gav mig många lärdomar som jag än idag bär med mig."

3. Du har även ett fokus på ”Impact Investments”, vad innebär det?

"Det finns många beskrivningar av ’Impact Investments’, t.ex. att det är investeringar som gagnar samhället. Min beskrivning är att investeringarna ska få samhället att verkligen flytta sig framåt. Jag brinner för vårdlösningar, hållbarhet och miljön. Även foodtech är intressant och stöd till det demokratiska samhället där det både ska finnas yttrandefrihet och kontroll av tex hatkommentarer online."

4. Är du extra stolt över någon företagsresa/försäljning, och hur gick det till?


"Det är svårt att bara välja ut en företagsresa som jag är extra stolt över men bolaget Nutid/Vendolink, i SCP III, ligger varmt om hjärtat eftersom jag själv har jobbat med teknikbolag. Då såg vi inför förvärvet att de hade en spännande företagsresa framför sig och att vi kunde omdefiniera bolaget som ett SaaS-bolag. Företaget behövde inte ens ändra sin produkt utan kunde presenteras som ett SaaS-bolag, vilket gör att det blir nya värderingsmekanismer. Vi gjorde även en riktig stjärnrekrytering efter ett år med CEO:n Erik Tärnvik."

"Det har varit en rolig företagsresan hittills eftersom det blivit så stor förändring, vilket är kul att visa för investerarna. Sen kan det nog bli ett bra finansiellt utfall också."

5. Vilka egenskaper letar du efter hos ett företag som söker investerare?

"Det viktigaste är att företaget har ett öppet och transparent team som har förståelse för komplexiteten kring försäljning. Jag säger alltid att försäljning är det svåraste och viktigaste i ett framgångsrikt företag, vilket är få som pratar om."

"Många tror att man är färdig när en tjänst/produkt har utvecklats men det är då resan börjar. Produkten är oftast 20% av verksamheten och 80% är försäljningen för att bli ett framgångsrikt företag."

610 visningar0 kommentarer
bottom of page