top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Fem snabba frågor med Mikael Jonson, partner på Small Cap Partners


Mikael Jonson, partner på Small Cap Partners (SCP).


Mikael Jonson är partner och styrelsemedlem på Small Cap Partners (SCP). Han har under hela sin karriär arbetat i ledande roller för internationella företag - både noterade och onoterade. Mikaels intresse har alltid legat i att bygga företag, oftast genom förvärv runt om i världen. Företag han jobbat i är Trelleborg samt Partnertech, där han var koncernchef, för att nämna några. Idag är han styrelseordförande för bland annat Väderstad, AP&T och PanLink.


1. När och hur blev du partner på SCP?

Jag har varit med i SCP sedan början av 2019 och har arbetat med de tre senaste investeringsbolagen som vi har startat.

Jag attraherades av vårt sätt att se på investeringar och vår gemensamma verksamhet. Vi förvaltar vänners, kollegors, egna och bankens pengar. Vårt förtroendekapital är det viktigaste vi har och därför är vi noga med att vi alltid kan stå för allt vi gör.

Både gentemot investerare, banker, ledning och anställda i företagen men även mot de vi köper respektive säljer företag av. Vi arbetar främst i Skåne och alla känner alla så för oss är det helt avgörande att varje aktivitet vi gör ökar vårt förtroendekapital i regionen.

2. När började ditt intresse för styrelsearbete och investeringar?
Det har alltid funnits där. Att utveckla företag och försöka hitta vad som krävs för att nå en ny nivå har alltid drivit mig.

Det är som ett kall, därför ville jag vara VD för då kunde jag påverka mest. Nuförtiden trivs jag i rollen att stötta verksamhetens VD och hjälpa respektive ledare att lyckas med sina ambitioner. Styrelsearbete och speciellt en ordförandes roll är väldigt givande och kul. SCP är en perfekt plattform för mig att verka från.

3. Vad är det bästa med att vara en del av SCP?
Vi är ett tight gäng som trivs ihop och som får göra det vi gillar mest; att på ett ansvarsfullt sätt driva affärer tillsammans med trevliga människor. Våra investerare ger oss ett stort förtroende vilket vi är tacksamma för.
4. Vad har varit höjdpunkten på din karriär hittills?

Svårt att peka ut en enskild händelse. Det har varit många spännande resor med snabb tillväxt och globala positioner. Skaltek automatisering, Trellex fendrar, Trelleborg Automotive, Partnertech kontraktstillverkning, Car-O-Liner skadereparationer, för att nämna några. Den stora kicken och stoltheten har ofta kommit när vi skapat en företagsmiljö där alla globalt är ett team, därifrån är det lätt att hålla högt tempo. Förståelsen för hur viktigt det är att grunden är rätt är något jag har med mig till SCP.

5. Du sitter idag i ett flertal styrelser, vad är ditt bästa råd till någon som vill utveckla sitt företag?
Om utvecklingen ska gå fort så måste man göra det tillräckligt långsamt. Med det menar jag att inte rusa på, utan först se till att grunden är rätt. Därefter kan man öka ambitionen och tempot.
377 visningar0 kommentarer

תגובות


bottom of page