top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Intervju med Bert Fröberg och Andreas Hammar, grundarna av Vendolink


Vendolink grundades 1998 i Helsingborg av Andreas Hammar och Bert Fröberg, under namnet Nutid AB. Sedan dess har Vendolink tillhandahållit kompletta kassalösningar för detaljhandel, restauranger, kaféer, serviceinrättningar och andra medelstora och mindre verksamheter och kedjor. Grundarnas mål var att erbjuda marknaden administrativa mjukvarulösningar och tillhörande konsulttjänster.


Vendolink förvärvades av Small Cap Partners 2019 och var en del av SCP III fram tills 2022 då bolaget förvärvades av Confirma Software (Crona). I organisationen ingår flera POS-leverantörer vilka tillsammans med Vendolink erbjuder ett attraktivt utbud av molnbaserade kassasystem för kunder hela Norden.


Berätta gärna mer om er själva och er bakgrund:


Andreas: "Jag drev från början en egen butik där jag hade utvecklat ett eget affärssystem men jag ville hellre programmera och la ner butiken. Då sökte Akribi anställda och jag blev inkallad på en intervju. Det var då jag träffade Bert, som var konsultchef, och vi hade jättebra personkemi. Intervjun som skulle varit i en timme varade i tre timmar eftersom vi hade så bra stämning."

"Det skiljer 20 år mellan oss och det är antagligen därför det har gått så bra, eftersom vi kompletterar varandra," säger Andreas.

Bert: ”Jag var från början humanist, har en filosofisk kandidatexamen i språk samt civilekonomexamen från Lunds universitet. Jag sökte jobb som ekonomichef och arbetade med det i många år. Till slut blev jag rekryterad som konsultchef till Akribi där jag träffade Andreas. Det var ingen tillfällighet att arbetsintervjun blev så lång. Vi är olika i sinnet och därför har det gått så bra i samarbetet.”

Andreas: ”Vi båda ville starta eget bolag men vi visste inte vad vi skulle göra. Vi arbetade som konsulter åt Agda Lön samtidigt som Andreas färdigställde sitt biljettsystem. Under något år körde vi ut detta till flertalet biografer i Sverige, en av dessa biografer önskade en bättre kassamodul och fröet till det som idag är vår huvudprodukt föddes!” Bert: ”Namnet Nutid AB kom från att vi då arbetade med tidssystem.”

Hur var er upplevelse när SCP gick in som huvudägare?

Bert: "Det var en smidig process där vi kände att det var go stämning och vi hade bra personkemi med SCP. Det var en lösningsorienterad process och att de fanns i Malmö innebar att de var nära. Jonas, Thomas och Jesper på SCP var enkla personer som var lätta att prata med. Vi fick frihet under ansvar och kunde bolla idéer med SCP. De har alltid funnits där utan att lägga sig i på detaljnivå."

"De har haft ett starkt förtroende för oss och har låtit oss jobba som vanligt. De har även varit ett fantastiskt stöd med sina kontakter och erfarenhet," säger Andreas.
Hur har bolaget utvecklats under tiden som SCP har varit huvudägare?

Bert: "Bolaget har inte hunnit utvecklas så mycket, det mesta arbetet har varit att utveckla Vendolink till ett Software-as-a-Service bolag (SaaS-bolag) vilket har gjort oss till mer intressanta kandidater för ett uppköp. Erik Tärnvik kom även in som VD när jag gick i pension och förberedde bolaget för en exit." Andreas: "Innan vår exit fick vi en utmaning, corona-pandemin, som ledde till att vi inte hunnit utvecklas i den takt som vi förväntade oss. Samtidigt så redde vi ut den utmaningen fantastiskt då vi rekryterade en ny VD mitt i pandemin."

Vad var viktigt för er när SCP gjorde en exit?
"Det var viktigt för oss att en ny ägare skulle vara rätt strategiskt. Den nya ägaren hade en ny mjukvara som vi inte hade och de värderade Vendolink högt eftersom de kommer åt kunskapen, erfarenheten och människorna bakom företaget," säger Andreas.

Bert: "Vi var noggranna med att bolaget skulle vara kvar som det var, personalmässigt och platsmässigt." Andreas: "Det blev en perfekt match och köparen hittade vår produkt på en flygplats i Skellefteå hos en kund som var väldigt nöjd. Erik Tärnviks och SCPs erfarenheter var viktiga under förhandlingarna."

Vad är era bästa tips till personer som vill hitta investerare till sina bolag?
"Bolagets hjärta ska finnas kvar, en puls av det gamla och att man får fortsätta med det som har funkat bra. Personkemin som vi kände med SCP var väldigt viktig och att man får förtroende tillbaka från investeraren samt tillit för att genomföra sina idéer. Det är därför man startade bolaget från början," säger Bert.

Andreas: "Jag håller med. Personkemin är det viktigaste, inte det högsta budet. I vårt fall med SCP så valde vi en investerare som inte hade så mycket erfarenhet av vår bransch, men de hade lång erfarenhet som investerare och ett ovärderligt kontaktnätverk." Bert: "De ville även att vi skulle vara kvar i bolaget, vilket var viktigt för oss. Det har varit en rolig resa på många sätt!"

233 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page