top of page
  • Skribentens bildSmall Cap Partners

Fem snabba frågor med Per Bertland, Partner på Small Cap Partners


Per Bertland är partner, styrelsemedlem och advisor på Small Cap Partners (SCP). Per har en lång och bred erfarenhet i att utveckla börsnoterade Beijer Ref AB till att bli världens största globala kylgrossist med verksamhet i ca 40 länder i fyra världsdelar.


Under åren har Per haft flera olika roller i Beijer Ref som CFO, COO och CEO och nu även som ledamot i dess styrelse. Per är idag även styrelseledamot i Lindab, Fortnox och IV Produkt samt styrelseordförande i Inwido och Dendera.


När började ditt intresse växa för att leda företag och för att investera?

"Jag studerade ekonomi i Lund och vi var ett gäng som tyckte det var roligt att göra aktieaffärer. Under utbildningen föreläste olika företagsledare från näringslivet och en dag blev jag rekryterad till en revisionsbyrå. Där fick jag chansen att få praktisk erfarenhet tidigt i livet."

"Jag fick följa med i affärerna och det gav en inblick i hur det var att utveckla företag. Det var då fröet såddes för företagsutveckling och investeringar."
Vad har varit höjdpunkten på din karriär hittills?
"Höjdpunkten i min karriär är inte en enskild händelse, utan det är att ha varit i en ledande ställning och att få utveckla ett litet företag i Sverige till att bli världens största globala kylgrossist."

"Jag blir stolt när jag tittar tillbaka på Beijer Refs resa och att företaget idag omsätter drygt 20 miljarder kronor. Alla bolagen verkade i en decentraliserad miljö där många operationella beslut togs i verksamheten. Även om bolaget är internationellt så hade vi samma tydliga överblick som i ett litet bolag. Den erfarenheten tar jag med mig till SCP.”


Hur blev du partner på SCP?

"Jag sitter i styrelsen hos Thomas Wiklunds företag, Dendera Holding, som var en av grundarna till SCP. När Thomas letade efter styrelsemedlemmar till SCP så tyckte jag att det var en fantastisk affärsidé eftersom jag själv brinner för företagsamhet. När SCP II skulle lanseras så ville jag gärna vara med på den resan."

Vad är det bästa med att vara en del av SCP?
"Det bästa är att man kan få driva affärer på ett klokt och trevligt sätt med duktiga människor. Det är trevliga partners på SCP och alla företag vi jobbar med är lokala i Skåne. Vi är tacksamma att vi får ett stort förtroende av investerarna."

Du sitter idag i ett flertal styrelser, bland annat SCP, vad är ditt bästa råd till någon som vill utveckla sitt företag?

"Utifrån en ägarposition är det viktigt att se till att du har en bra dialog med motiverade och glada anställda. Motivation och handlingskraft är betydelsefulla komponenter för att lyckas. Ibland är det tuffa beslut som ska tas och då måste man vara handlingskraftig, samtidigt som man är en visionär och kan se möjligheter"

"Företaget ska vara din stora kärlek i livet."538 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page